Je bekijkt nu Dry January

Dry January

Een hele maand geen alcohol drinken; steeds meer mensen kiezen ervoor om het nieuwe jaar te starten met een maand zonder drank. Ook dit jaar doet er weer een grote groep mensen mee aan Dry January, of zijn er mensen die zich hebben aangemeld voor de IkPas-actie. De IkPas-actie is de Nederlandse versie van Dry January. In 2020 doen er meer dan 32.000 mensen een poging om ‘het glas’ te laten staan. Dat zijn er 9.000 meer dan in 2019. Daarnaast doen er hoogstwaarschijnlijk nog duizenden mensen mee op eigen initiatief.

Dry January

Dry January: trends in gezond gedrag

De laatste jaren is er een voorzichtige trend zichtbaar die duidelijk maakt dat mensen minder alcohol drinken. Dit betreft mensen die geen of maximaal 1 glas alcohol per dag drinken; een daling van 2,4% in de periode van 2014 tot 2018. De groep mensen die steviger drinkt daalt ook. Het betreft hier een daling van 1,7% in 4 jaar. Ook al zijn de percentages niet kolossaal, toch groeit de bewustwording en kiezen mensen vaker voor een gezonde leefstijl. Dit zie je ook bij gezonde voeding (minder suiker en vet), meer lichaamsbeweging (10.000 stappen per dag, sporten), stoppen met roken, voldoende slaap en een kritische houding naar druggebruik.

Effecten van Dry January

Alcoholgebruik is sinds jaar en dag geaccepteerd in onze maatschappij. Het is makkelijk verkrijgbaar, past bij een sfeer van gezelligheid en vriendschap en, bij matig gebruik, lijkt dit amper appèl te doen op ongezondheid. Mensen hebben echter niet goed door wat het effect van alcohol is op je lichamelijke en mentale gezondheid. Wanneer je niet drinkt, voorkom je ziektes en zit je lekkerder in je vel. Je hebt meer energie, bent minder snel moe en je kunt meer aan. Dit komt omdat je beter slaapt en daardoor alerter bent. Je hebt een kleinere kans op het ontwikkelen van buikvet en je cholesterolgehalte is lager. Mensen die kiezen om deel te nemen aan Dry January zullen merken dat hun lever zich herstelt en het glucosegehalte in hun bloed daalt. Dit laatste is direct gekoppeld aan het verminderen van buikvet.

Gewoontes doorbreken

Naast het feit dat alcohol zo geaccepteerd is, is drinken ook een gewoonte in je dagelijkse leven. Je komt thuis van je werk, neemt een glaasje voor het eten om samen gezellig de dag door te spreken. Tijdens de maaltijd is een glas wijn ook geen straf en mogelijk neem je na de koffie ook nog een drankje om de dag weer af te sluiten. Door Dry January wordt je je bewust van deze gewoonte en het kost dan ook vaak best wat moeite om dit te doorbreken. Het blijkt dat het 28-30 dagen duurt, voordat deze gewoonte helemaal doorbroken is.

Stoppen of minderen?

Sinds 2016 is de norm voor verantwoord alcoholgebruik teruggebracht naar 5 eenheden per week, waarbij je 2 dagen aaneengesloten niet drinkt. Dat bekent dus elke dag maximaal 1 glas alcohol en twee dagen niets. Dit is van toepassing voor zowel mannen als vrouwen. Het advies voor Dry January is om die maand helemaal te stoppen en niet te minderen. Als je mindert en vervolgens toch kiest om 1 glas te nemen, dan is de drempel om ook een tweede glas te nemen lager. Alleen met volledig stoppen boek je het beste resultaat. Het blijkt dat mensen die meedoen aan Dry January in de periode daarna ook minder alcohol gebruiken. De stap om over te stappen naar alcoholvrije producten is hierdoor ook sneller gemaakt. Ook dit is een duidelijke trend. De verkoop van deze producten stijgt pijlsnel. Ook is de kwaliteit verbetert en dat helpt ook enorm.

Kies je ervoor om deze maand geen alcohol te gebruiken, dan wensen we je hierbij heel veel succes toe. Blijkt het toch lastiger te zijn dan verwacht, neem dan contact met ons voor een oriënterend gesprek. Wellicht is wat extra hulp nodig om de gewoonte te doorbreken en je alcoholgebruik te staken. Lees hier meer over alcoholverslaving