XTC verslaving

Wat is een XTC verslaving en wat zijn de gevolgen

XTC wordt geproduceerd in laboratoria en bestaat uit verschillende chemische stoffen. Het wordt ook wel eens MDMA genoemd. Ondanks het feit dat XTC ook in poedervorm voorkomt wordt het merendeel van de XTC gebruikt in de vorm van pillen. Deze pillen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen met verschillende logo’s erop. XTC heeft naast een stimulerend effect, waarin je een toename aan energie ervaart, ook een bewustzijn veranderende werking. Dit betekent dat je jezelf, de ander en de wereld om je heen anders ervaart. In de volksmond wordt dit ook wel het ‘love effect’ genoemd. Vaak wordt XTC ingenomen in combinatie met andere middelen zoals alcohol.

Voordelen online therapie

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een XTC probleem?

Als je in het weekend wel eens een pilletje neemt of op een festival of feestje ben je niet direct verslaafd. Maar als je XTC gebruikt om verkeerde redenen of als je het gebruik niet meer onder controle hebt kan er een XTC probleem ontstaan. Wanneer twee of meerdere van onderstaande kenmerken herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch XTC gebruik of een XTC probleem:

 • Je hebt problemen met je gezondheid, je relatie, je werk en/of je financiën
 • Je ervaart gevoelens van eenzaamheid, welke minder worden door het gebruik
 • Je komt afspraken niet na en trekt je terug in je eigen wereld
 • Je denkt dat je niet meer zonder XTC een fijne tijd kunt hebben
 • Je hebt XTC nodig om een festival of feest te kunnen bezoeken
 • Je gebruikt om stress, spanningen of andere negatieve emoties kwijt te raken
 • Je gebruikt XTC op ongepaste momenten of in grotere hoeveelheden dan je van plan was
 • Je gaat door met het gebruik van XTC ondanks dat je weet of ervaart dat het gevaarlijke risico’s met zich meebrengt (dus je blijft gebruiken ook na een slechte trip, na flauwvallen en black-outs).

Neem vrijblijvend contact op:

  Wat zijn de kenmerken van een xtc verslaving?

  Het gebruik van XTC is lichamelijk niet verslavend. Echter er is wel een kans op geestelijke afhankelijkheid. Vaak geven gebruikers aan dat ze zonder het gebruik van XTC uitgaan niet meer als leuk ervaren. Een XTC verslaving uit zich in een sterk verlangen, ook wel craving genoemd. Je ervaart veel zin om te gaan gebruiken of merkt dat je vaker gebruikt dan dat je je eigenlijk hebt voorgenomen. 

  Je bent verslaafd aan XTC wanneer je aan twee of drie van de onderstaande criteria voldoet. We spreken dan van een milde stoornis in het gebruik van XTC

  • Je gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan je van plan was
  • Er zijn mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
  • Het gebruik en het herstel van XTC gebruik kosten veel tijd
  • Er is een sterk verlangen (‘craving’ of ‘zucht’) om XTC te gebruiken
  • Je verwaarloost je werk, vrienden en hobby’s door het XTC gebruik
  • Je blijft gebruiken, ondanks dat je weet dat het schadelijk is
  • Je blijft gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt op het relationele vlak
  • Je geeft door het gebruik hobby’s, sociale activiteiten of werk op
  • Ondanks dat je weet dat je gebruik lichamelijke of psychische klachten met zich meebrengt of deze verergert, blijf je gebruiken

  [1] Criteria volgens de DSM-V

  Gevolgen XTC gebruik

  De gevolgen van XTC zijn onder te verdelen in gevolgen op de korte en de lange termijn. Op de korte termijn kan dit betekenen dat de XTC niet goed valt. Je kan je dan bijvoorbeeld slecht, angstig en verward gaan voelen. Omdat XTC je lichaamstemperatuur verhoogd kan het in combinatie met veel dansen in een warme omgeving makkelijker leiden tot oververhitting. De symptomen hiervan zijn onder andere verwarring, hoofdpijn, duizeligheid en verstoorde spraak. Ook kan flauwvallen hierbij voorkomen. Daarnaast versnelt XTC de bloedsomloop en de bloeddruk waardoor hartritmestoornissen, een hartinfarct of beroerte eerder plaats kunnen vinden. Een van de gevaarlijkste gevolgen bij XTC is de kans op een overdosis. Niet zelden worden er ook meerdere pillen in korte tijd ingenomen in combinatie met andere middelen, zoals alcohol en cocaïne, wat de kans op een overdosis vergroot. Bij sommige gebruikers ontstaan er psychische klachten door het gebruik. Concentratieproblemen, slaapproblemen en geheugenproblemen kunnen een gevolg zijn van het gebruik van XTC. Daarbij geven gebruikers ook aan dat ze de dagen na het gebruik zich vaak somber, vermoeid en leeg kunnen voelen. Deze dip kan tot een aantal dagen na het gebruik aanhouden.

  Hoe kan Sobriety mij helpen?

  Wanneer je kiest voor een online therapie om je XTC gebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van XTC. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.

  Hoe kan Sobriety mij helpen?

  Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je alcoholgebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van alcohol. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.