Lachgasverslaving

Wat is een lachgasverslaving en wat zijn de gevolgen hiervan?

Van oorsprong is lachgas een narcosemiddel en pijnstiller, hetgeen gebruikt wordt bij medische ingrepen. Echter de laatste jaren is er een trend zichtbaar dat veel mensen het recreatief zijn gaan gebruiken. Het is in winkels en webshops te koop en wordt vaak in kleine metalen patronen aangeboden. In de meeste gevallen inhaleren mensen het gas uit een ballon welke middels een slagroomspuit in de ballon wordt gespoten. De hoeveelheid lachgas die zo’n ballon bevat kan uiteenlopen. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een roes. Je kan tintelingen voelen in je lijf, lacherig worden en geluiden anders waarnemen. Tevens kan het je evenwicht beïnvloeden. Gebruikers geven aan dat het vergelijkbaar is met een dronkenschap die enkele minuten duurt.

Voordelen ...

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Gevolgen van het gebruik van lachgas

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de gevolgen die het inhaleren van lachgas kan hebben. Op de korte termijn zijn er een aantal gevolgen waar je rekening mee moet houden:

 • Door zuurstoftekort in je hersenen kan je hoofdpijn krijgen of duizelig worden. De kans op verwondingen door vallen wordt hierdoor groter
 • Zuurstoftekort is erg schadelijk voor het ongeboren kind van zwangere vrouwen
 • Gebruikers kunnen onrustig worden en zich angstig voelen
 • Indien gas direct uit de capsule/gascilinder geïnhaleerd wordt, kan er bevriezing van de longen optreden
 • Het gebruik van lachgas in het verkeer kan zeer gevaarlijk zijn
 • Wanneer een persoon verkouden is wordt het afgeraden lachgas te gebruiken. De druk in het hoofd kan dusdanig opbouwen dat de trommelvliezen scheuren. Dit leidt tot oorpijn en in hele extreme gevallen zelfs tot (blijvende) gehoorschade.

Bij langdurig gebruik kan er neurologische schade ontstaan. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, een verdoofd gevoel in de ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Recent onderzoek maakt duidelijk dat overmatig gebruik van lachgas kan leiden tot een dwarslaesie.

Neem vrijblijvend contact op:

  Is lachgas verslavend?

  Er is nog weinig onderzoek gedaan naar lachgas en de risico’s op het ontwikkelen van een lachgasverslaving. Tot op heden zijn er weinig aanwijzingen dat lachgas lichamelijk verslavend is. Er treden geen ontwenningsverschijnselen op wanneer je het gebruik staakt. Echter er is wel een aanzienlijke kans dat lachgas geestelijk verslavend is. Dit betekent dat je steeds vaker lachgas wilt gebruiken. Ook betekent dit dat je feestjes of festivals zonder lachgas als minder leuk ervaart en dat je een verlangen (craving) ervaart om het weer te gaan gebruiken.

  Hoe kan Sobriety mij helpen?

  Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om een lachgasverslaving te stoppen of het gebruik van lachgas te veranderen, dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruik van lachgas. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.