Speedverslaving

Wat is een speedverslaving en wat zijn de gevolgen?

Speed, ook wel amfetaminen of pep genoemd, is een chemisch middel, omdat het in een laboratorium wordt gemaakt. De samenstelling lijkt sterk op het hormoon adrenaline. De werking van speed is, net zoals bij cocaïne oppeppend. Wanneer je speed gebruikt zal je meer energie ervaren en je minder vermoeid voelen. Mensen beschrijven dat ze zich zelfverzekerd voelen, sneller lijken te denken, praterig zijn en zich euforisch voelen. Echter, er zijn ook mensen die zich rusteloos voelen, niet meer kunnen slapen en er agressief of opgefokt door worden.

Ook lichamelijk merk je iets: je lichaamstemperatuur stijgt, evenals je hartslag en bloeddruk. Je kan gaan zweten en duizelig worden. Ook krijg je grote pupillen en kan je hartkloppingen krijgen, gespannen spieren en een aangespannen kaak.

Je kan speed verkrijgen in poedervorm of als een pil. Ook wordt het wel eens gespoten. Wanneer je speed snuift zal je na enkele minuten de oppeppende werking ervaren. Wanneer je een pil slikt merk je een effect na 20 minuten. Een groot nadeel van het snuiven echter is dat het zeer schadelijk voor je neusslijmvliezen is. Na ongeveer 4 tot 8 uur is de speed uitgewerkt.

Voordelen bij speedverslaving met Sobriey Online

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een speedprobleem?

Als je wel eens amfetamine gebruikt is er niet direct sprake van een speedverslaving. Maar wanneer om de verkeerde redenen gebruikt, kan er wel sprake zijn van een amfetamineverslaving. Zulke redenen kunnen zijn:

 • Een feestje is niet meer leuk zonder dat je speed in hebt genomen
 • Je hebt speed nodig om je goed te voelen
 • Je hebt speed nodig om je energiek te voelen

Wat zijn de kenmerken van een speedverslaving?

Amfetamine is lichamelijk en geestelijk verslavend. Wanneer twee of meerdere van onderstaande kenmerken herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch gebruik van speed of een amfetamineprobleem. We spreken dan van een milde stoornis in het gebruik van amfetamine[1]:

 • Je hebt speed nodig om een festival of feest te bezoeken
 • Zonder speed kan je geen fijne tijd meer hebben
 • Je ervaart problemen met je gezondheid, je relatie, je werk en/of je financiën
 • Je hebt steeds meer speed nodig voor hetzelfde effect: er ontstaat tolerantie
 • Je komt afspraken niet meer na en trekt je terug
 • Je gebruikt speed om negatieve emoties kwijt te raken
 • Je gebruikt speed op ongepaste momenten of in grotere hoeveelheden dan je van plan was
 • Je gaat door met het gebruik van speed, ondanks dat je weet dat dit risico’s met zich meebrengt

[1]DSM-V

Neem vrijblijvend contact op:

  Amfetamine en concentratie

  Wanneer mensen concentratiestoornissen hebben zoals AD(H)D worden er medicijnen voorgeschreven die chemisch gezien nauw verwant zijn aan amfetaminen. Voorbeelden hiervan zijn Ritalinof Dexamfetamine. De werking van deze medicijnen is vergelijkbaar met speed, maar is veel minder sterk en ook de effecten houden minder lang aan. Deze geneesmiddelen worden door een arts middels een recept voorgeschreven.

  Een kleine groep mensen gebruikt speed omdat ze merken dat ze zich beter kunnen concentreren. Dit gebeurt dan zonder voorschrift van een arts. Dit kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en kan ook zorgen voor een speedverslaving.

  Wanneer er sprake is van concentratieproblemen raden wij je dan ook altijd aan om hiervoor een gespecialiseerd arts te bezoeken.

  Speed en afvallen

  Amfetamine zijn wel eens gebruikt om af te vallen. Het vermindert je eetlust en spijsvertering. Echter, het verminderde eetlustgevoel is maar tijdelijk. Zodra speed begint uit te werken neemt je eetlust weer toe. Daarnaast heb je steeds meer speed nodig voor hetzelfde (eetlustremmende) effect. Ook zijn er ernstige lichamelijke risico’s zoals een verhoogde bloeddruk. Tevens is de kans groot dat je een speedverslaving ontwikkelt.

  Hoe kan Sobriety mij helpen?

  Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je speedgebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapieen motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van speed. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.