‘Dranquilo’ doen met alcohol; wat vinden wij als Sobriety Online hiervan?
Voor het eerst sinds de jaren ’90 is de overheid een nieuwe campagne tegen het drinken van alcohol gestart; Dranquilo. Staatssecretaris Paul Blokhuis vindt het, zo voor de feestdagen in deze Corona-periode, tijd voor een nieuwe campagne om mensen bewust te maken van het gebruik van alcohol. Het bijzondere aan deze campagne is dat het zich richt op de algehele Nederlandse samenleving met drie doelgroepen in het bijzonder. Als eerste de plattelandsjongeren, die in de welbekende ‘drankketen’ veel kunnen drinken. Daarnaast richt deze campagne zich op ouderen, en dan specifiek de gepensioneerden mensen, en de studenten.
Alcoholgebruik zit in de cultuur
De Dranquilo-campagne probeert mensen niet vermanend toe te spreken, maar met een knipoog te wijzen op hun alcoholgebruik. De campagne wil vooral laten zien dat normaal is om geen of minder alcohol te drinken. Alcoholgebruik en de Nederlandse cultuur; het is met elkaar verweven. Vandaar dat er een aantal doelstellingen zijn afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. In 2040 moet bijvoorbeeld het percentage overmatige drinkers gedaald zijn naar 5% (nu 8.8%).
Verantwoord alcoholgebruik normaliseren
Wij als psychologen van Sobriety Online zijn blij met deze campagne. De kennis over de schadelijke gevolgen van alcohol schiet bij de meeste Nederlanders tekort. Zo vergroot regelmatig alcoholgebruik het risico op kanker, dementie of een miskraam. Daarnaast merken wij ook in onze praktijk dat sociale druk een grote rol kan spelen in het blijven drinken van alcohol. De norm voor verantwoord alcoholgebruik is sinds 2016 in Nederland maximaal één glas per dag met daarbij twee alcoholvrije dagen per week. Er is dus al snel sprake van alcoholmisbruik. Er is sprake van een alcoholverslaving als je dagelijks drinkt, je negatieve gevolgen van je gebruik ondervindt en het je niet lukt om te stopen of te minderen. Als je omgeving je dan ook aanmoedigt om te drinken óf iets van je vindt als je niet drinkt, maakt dat het stoppen of minderen met alcohol natuurlijk nog ingewikkelder. Dat de Dranquilo campagne zich hier op richt, vinden wij bijzonder positief. Deze campagne probeert mensen in te laten zien dat geen alcohol drinken, of minder alcohol drinken, normaal is. En dat niet meedrinken geen reden is om buiten de groep te vallen. Wel hopen we dat deze campagne niet ondersneeuwt in het Corona-geweld van deze periode. We ondersteunen van harte deze campagne en hopen dat het onze cliënten ondersteunt in het minderen met alcohol of het niet drinken van alcohol.
Deze blog kwam mede tot stand door informatie van de website www.dranquilo.nl en
www.rijksoverheid.nl.