Je bekijkt nu Sterke stijging in het gebruik van lachgas

Sterke stijging in het gebruik van lachgas

In maart 2020 is wederom de Nationale Dugsmonitor van het Trimbos instituut gepresenteerd. Wat opvallend is in deze cijfers is dat er een sterke stijging in het gebruik van lachgas is te zien de laatste jaren. Waar in 2014 nog zo’n 46% van de cafébezoekers in Amsterdam wel eens lachgas gebruikte, is dat percentage gestegen naar 62% in 2018. Een forse toename dus!

Van pijnstiller naar uitgaansdrug

Het inhaleren van lachgas is vooral hoog onder het uitgaanspubliek. Waar lachgas een aantal jaren terug nog ingezet werd in de medische wereld als pijnstiller, is het de laatste jaren meer en meer een drugs om een korte sterke roes te ervaren. Gebruikers worden licht in hun hoofd en ervaren een euforisch gevoel. Ze zien het vaak als een onschuldig middel.

Toename van klachten

De politiek denkt hier duidelijk anders over en ziet lachgas helemaal niet als een onschuldige drugs. Zo is er veel overlast door de sterke stijging in het gebruik van lachgas, met name in het verkeer. Tevens rapporteren ziekenhuizen meer vergiftigingen. De afgelopen jaren steeg het aantal incidenten in Nederland na lachgasgebruik aanzienlijk, maar gemeenten konden daar weinig tegen doen. Momenteel werkt de politiek dan ook aan een verbod op lachgas. Het kabinet wil dit middel op lijst 2 van de Opiumwet plaatsen. Dit betekent dat het niet meer verkocht mag worden aan particulieren. Het wordt dan strafbaar om lachgas te bezitten, verhandelen, produceren of in- en uit te voeren. Wanneer dit verbod ingaat is nu nog niet duidelijk. 

Hoe staat het met jouw lachgasgebruik?

Wat wel duidelijk is is dat dus meer en meer mensen lachgas zijn gaan gebruiken. En hoewel het lichamelijk niet verslavend is, kan het zijn dat je het wel vaker gebruikt dan je eigenlijk zou willen. 

Herken je je nou hierin en merk jij ook een sterke stijging in het gebruik van lachgas bij jezelf. Gebruik je eigenlijk vaker dan je zou willen? Wellicht wil je wat meer informatie over wanneer er nou sprake is van een verslaving? Lees dan hier meer over lachgas. Maar wellicht is wat extra hulp, zoals onze online therapie, om de gewoonte te doorbreken ook gewenst? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.