Je bekijkt nu Alcoholgebruik tijdens Corona

Alcoholgebruik tijdens Corona

Alcoholgebruik en Corona

In een van onze vorige blogs schreven we dat uit onderzoek bleek dat er een duidelijke afname was in het alcoholgebruik in Nederland. Dat was in tot maart 2020. Echter in de tussentijd is de wereld flink veranderd en we vroegen ons dan ook hardop af of dit invloed heeft op het alcoholgebruik van mensen. Niet meer naar een restaurant kunnen, feestjes die niet door kunnen gaan, etentjes die gecanceld worden, terrassen die dicht zijn…. 

Is dit nou reden om meer of minder alcohol te gaan drinken? Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar het drankgebruik tijdens de eerste golf vanaf maart 2020 van het coronavirus. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de mensen evenveel is blijven drinken als voor de crisis. Echter bij twee groepen zie je grote veranderingen in hun drinkgedrag optreden. 

Veranderingen in alcoholgebruik tijdens Corona

Allereerst is er een groep die minder is gaan drinken tijdens de eerste lockdown. Dit is zo’n 17-22%. Reden hiervoor is dat ze minder in de stemming waren, minder feestjes en restaurants bezochten en de lockdown juist wilde aangrijpen om gezonder te gaan leven. 

We zien ook een groep die juist meer (thuis) is gaan drinken. Dit zou om ongeveer 11-21% gaan. Het wegvallen van een dagstructuur, het ervaren van stress, angst om ziek te worden, verveling en eenzaamheid zijn voor deze mensen triggers om meer te gaan drinken. Omdat ze vaak alleen of binnenshuis drinken is het risico op het wegvallen van de rem en sociale controle groter. De kans is dat je nieuwe gewoontes ontwikkeld op het gebeid van alcoholgebruik en dat deze moeilijk af te leren zijn. Ook ouderen zouden zich eerder in deze risico groep bevinden. Zij ervaren door de quarantaine meer eenzaamheid, wat kan leiden tot alcoholgebruik. Bij deze groep is het risico op het ontwikkelen van een alcoholprobleem toegenomen. 

Wat de invloed van alcohol op corona is wordt momenteel nog onderzocht. Het idee is dat alcohol mogelijk het risico op besmetting met het coronavirus verhoogd. Het drinken van alcohol tast namelijk je weerstand tegen het virus aan. Hopelijk is hier snel meer duidelijkheid over. 

Nicotinegebruik

De corona crisis leidt ook bij een groep mensen tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van een nicotineafhankelijkheid. We zien namelijk een zelfde soort tendens bij het gebruik van nicotine. Zo’n 10-15% van de rokers zijn geminderd. Echter 1 op de 4 rokers is meer gaan roken. 

Online verslavingszorg tijdens de coronacrisis

Heb jij nou het idee dat je al dan niet door de Coronacrisis meer bent gaan drinken. Maak je je zorgen over je alcoholgebruik of ben je bang dat je een alcoholafhankelijkheid hebt ontwikkeld?  Of wellicht wil je wat meer informatie over wanneer er nou sprake is van een alcoholverslaving. Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Maar wellicht is wat extra hulp, zoals onze online therapie, om de gewoonte te doorbreken ook gewenst?

Zowel Sobriety Online als Aeffectivity werken al jaren zonder wachttijden. Je kunt dus snel bij ons terecht voor een intakegesprek. Hierna start de behandeling direct. Ben je geïnteresseerd in online verslavingszorg tijdens de coronacrisis, neem dan contact met ons op.