Je bekijkt nu Welke medicijnen zijn verslavend

Welke medicijnen zijn verslavend

Medicijnverslaving

Medicijnen worden door een arts voorgeschreven voor een onderliggend probleem. Maar door langdurig gebruik kan het gebruik van een medicijn een probleem op zich worden. Er is dan een medicatieverslaving ontstaan. Het aantal mensen met een dergelijke verslaving in Nederland neemt toe. Welke medicijnen zijn nou eigenlijk verslavend?

Welke medicijnen zijn verslavend?

Uit onderzoek blijkt dat een verslaving aan Oxazepam en Morfine-achtige medicatie het vaakst voorkomt. Echter ook andere medicatie, zoals Benzodiazepinen, slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers, kunnen een verslavende werking hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tramadol, Oxycodon, Temazepam en Zoplicon. Dit zijn slechts enkele namen uit een lange lijst met verslavende medicijnen. 

Wanneer ben je nu verslaafd aan medicatie?

Je wordt niet binnen een week verslaafd aan medicatie. Vaak gaat dat heel geleidelijk. Je zal merken dat je de dosis steeds wat meer moet opvoeren om hetzelfde effect te bereiken of dat je vaker behoefte hebt aan medicatie. Je gaat richting verslaving als je het idee hebt dat je niet meer zonder kunt, bang bent om zonder te komen zitten en je lichaam gaat vragen om meer. Dit speelt ook wanneer je medicatie langer gebruikt dan dat je zou willen of dan dat er voorgeschreven is. 

Stoppen of minderen doe je niet zomaar

Belangrijk bij medicatie op recept is dat je het neemt zoals de arts je het voor heeft geschreven. Heb je nu toch het idee dat je verslaafd aan het worden bent of dat je een medicijnverslaving hebt ontwikkeld, neem dan ook altijd contact op met de arts die je deze medicatie voorschrijft. Zelf stoppen of minderen kan gevaarlijk zijn, dus we raden je aan om dit onder medische begeleiding te doen. Je kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hartkloppingen, zweten, slapeloosheid, spanningen en angsten. Daarbij kunnen de klachten waarvoor je de medicatie aanvankelijk nam ook weer terugkeren. 

Afbouwen en stoppen van een medicatieverslaving doe je dus altijd in overleg met een arts. Tevens kun je contact met Sobriety online opnemen om te bekijken of wij je daarbij zouden kunnen ondersteunen op geestelijk en emotioneel vlak.