Slaap- en kalmeringsmiddelen

Wat is een verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen en wat zijn de gevolgen?

Slaap- en kalmeringsmiddelen (ook wel tranquillizers genoemd) zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om slaapproblemen, spanningen of angst tegen te gaan. Deze middelen hebben een dempende werking en worden, gezien hun chemische textuur, dan ook wel benzodiazepinen genoemd. Het verschil tussen deze middelen is dat slaapmiddelen kortdurend werken en kalmeringsmiddelen langer. Beiden zijn middelen waarbij een recept van een arts verplicht is. Enkele veel voorgeschreven slaapmiddelen zijn Nitrazepam, Temazepam en Flurazepam. Veel voorgeschreven kalmeringsmiddelen zijn Diazepam, Lorazepam en Alprazolam.

Slaapmiddelen hebben als functie dat je beter inslaapt of doorslaapt. Kalmeringsmiddelen zorgen ervoor dat je ontspant; je wordt kalm, rustig en slaperig. Nare gevoelens verminderen.
Echter, wanneer je dagelijks en gedurende een langer periode een kalmeringstablet inneemt kan je last krijgen van nare bijwerkingen zoals sufheid, overdag heel slaperig en moe zijn, een vermindering van concentratie, vermindering van je libido, toename van je gewicht, een gevoel van slappe spieren, dubbel zien en bij het opstaan kun je last hebben van een katerig gevoel. Ook het gebruik van pijnstillers kan tot problemen leiden.

Voordelen online therapie

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een probleem?

Wanneer je volgens voorschrift van je arts een slaappil inneemt of een kalmeringstablet gebruikt, heb je niet direct een verslaving. Echter, je lichaam went snel aan de benzodiazepine; slaap- en kalmeringsmiddelen zijn lichamelijk en geestelijk zeer verslavend. Op een gegeven moment voel je de ontspannende effecten niet meer en heb je behoefte aan een hogere dosis. Bij slaappillen is dat na 2 weken, bij kalmeringstabletten worden de effecten minder na 8 weken. Je hebt een probleem met de inname van een slaaptablet of kalmeringspil als je:

  • De tabletten langer dan 3 maanden gebruikt
  • Als je bij je arts steeds om een verlenging van het recept vraagt
  • Als je zelf rommelt door meer pillen in te nemen dan voorgeschreven

Wat zijn kenmerken van een pillenverslaving?

Wanneer twee of meerdere van onderstaande kenmerken herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch gebruik van benzodiazepinen of een benzodiazepineverslaving.

  • Je verlangt steeds sterker naar je tablet en voelt je niet meer prettig zonder
  • Je voelt je zeer ellendig als je stopt
  • Je gaat weer gebruiken, omdat problemen die je hebt weggedrukt door inname van je tablet weer naar boven komen
  • Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken
  • Je hebt last van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, zweetaanvallen, misselijk zijn, trillen en je benauwd voelen
  • Je verandert als persoon: positieve gevoelens zoals blijheid, geluk en liefde raken verdoofd. Je leven lijkt vlak. Je kan hierdoor apathisch worden, waardoor het contact met anderen anders wordt.

Verslaafd aan benzodiazepinen ben je wanneer je aan twee of drie van de onderstaande criteria voldoet. We spreken dan van een milde stoornis in het gebruik van benzodiazepinen[1]:

  • Je gebruikt benzodiazepinen om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om een angst te verminderen of je minder nerveus te voelen
  • Je gebruikt af en toe meer tabletten dan de arts je heeft voorgeschreven
  • Er zijn mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
  • Er zijn onthoudingsverschijnselen (zoals bijv. hoofdpijn of zweethanden) die minder worden wanneer je weer een pil slikt
  • Je raakt in paniek als je merkt dat je tabletten bijna op zijn
  • Je bent veel tijd kwijt om te zorgen dat je voldoende tabletten hebt
  • Je vraagt af en toe een tablet aan iemand anders
  • Je zoekt manieren om extra pillen te regelen door ze bijvoorbeeld van iemand te lenen

[1] Criteria volgens de DSM-V

Benzodiazepinen en zwangerschap

Het gebruik van benzodiazepinen kan schadelijk zijn voor je baby. Wanneer je gebruikt tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap, kan je baby verslaafd ter wereld komen en zijn afkickverschijnselen zichtbaar. Ook bij het geven van borstvoeding krijgt je baby schadelijke stoffen binnen als je benzodiazepinen gebruikt. Wanneer je slaap- of kalmeringstabletten gebruikt en je bent zwanger raden wij je altijd aan dit te bespreken met je verloskundige en/of gynaecoloog.

Hoe kan Sobriety Online mij helpen?

Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je benzodiazepinengebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van online gesprekken en behandelmodules. Als je al langere tijd benzodiazepinen gebruikt kan je het beste minderen en stoppen in overleg met je voorschrijvend arts. Als je stopt moet je rekening houden met onthoudingsverschijnselen. Daarnaast kan ook de oorspronkelijke klacht weer terugkomen, waar we bij Sobriety Online dan ook aandacht aan zullen besteden. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van de tabletten. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.

Neem vrijblijvend contact op:

    Hoe kan Sobriety mij helpen?

    Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je alcoholgebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van alcohol. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.