Smartdrugs en poppers

Wat zijn smartdrugs en poppers en wat zijn de gevolgen van het gebruik hiervan?

Smartdrugs zijn zogenoemde drugs omdat ze in ‘smartshops’ worden verkocht. De bekendste is de truffel (behorende tot de groep ‘paddo’s’), welke legaal verkocht mag worden.
Paddo’s worden gebruikt door er op te kauwen of door er thee van te zetten. Hierdoor raakt je bewustzijn veranderd; je ziet en beleeft de wereld anders. Dit kan bij sommige gebruikers heel sterk zijn met gevaarlijke situaties tot gevolg. De werking lijkt een beetje op dat van LSD.
Overige smartdrugs kunnen een stimulerend effect hebben; je wordt opgewekt en alert. Ook zijn er smartdrugs die juist een kalmerend effect hebben; je wordt er licht ontspannen van. Daarnaast zijn er nog smartdrugs die een tripeffect geven (zoals bijvoorbeeld de paddo’s) of een seksueel stimulerend effect door een stimulatie van het bloed naar de geslachtsorganen.

Poppers worden meestal verkocht in kleine glazen flesjes. Het zijn vluchtige stoffen die snel verdampen. Poppers worden vooral in het uitgaansleven gebruikt en als seksueel stimulerend middel.
Poppers hebben een aantal psychische effecten zoals een kort gelukkig gevoel ervaren, je ontspannen voelen en je seksueel opgewonden voelen. Lichamelijke effecten zijn dat je bloeddruk daalt, je kan hartkloppingen krijgen, je kan hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Poppers worden vaak gebruikt tijdens seks. Het ontspant de kringspier, een reden waarom het vaker in de gayscene wordt gebruikt. De effecten van poppers zijn al na enkele seconden merkbaar. Echter duren ze slechts een paar minuten.

Voordelen ...

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Verslaving aan smartdrugs

Smartdrugs staan niet bekend om het risico op verslaving. De middelen zijn niet sterk genoeg om verslaafd aan te raken. Ook bij het gebruik van paddo’s is de verslavingskans gering. De ervaring wordt vaak als intens ervaren waardoor men de tripmiddelen slechts enkele keren gebruikt.

Verslaving aan poppers

Bij het gebruik van poppers is er een grotere kans op het ontstaan van een verslaving. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat je alleen met gebruik van poppers seks kan hebben. Poppers wennen ook erg snel, waardoor er tolerantie ontstaat; je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Hierdoor nemen de risico’s toe en kunnen er negatieve lichamelijke gevolgen optreden. Dit kan heftige hoofdpijn zijn of duizeligheid en flauwvallen. De combinatie van poppers en erectiemiddelen kan gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot bewusteloosheid, bloeddrukverlaging en/of schade aan je organen. Het gebruik van poppers leidt eerder tot onveilige seks. Op de langere termijn kunnen poppers zorgen voor gezichtsstoornissen, bloedarmoede en het kan een nadelige werking hebben op je afweersysteem. Poppers hebben geen tot weinig ontwenningsverschijnselen.

Neem vrijblijvend contact op:

    Hoe kan Sobriety mij helpen?

    Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je smartdrug- of poppers gebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapieen motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van de middelen. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.