Alcoholverslaving

Wat is een alcoholverslaving en wat zijn de gevolgen

Alcohol drinken wordt in onze westerse samenleving als iets heel normaals beschouwt: 8 van de 10 Nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt wel eens alcohol. Echter, 1 op de 12 (8,2%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig, er is dan sprake van overmatig alcoholgebruik, alcoholmisbruik of een alcoholverslaving (cijfers 2018). Dat wil zeggen: zij drinken meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Ook is er een groep mensen die veelal niets tot weinig alcohol drinkt, maar op één moment in een korte periode veel alcohol drinkt; het zogenoemde binge drinken genoemd. Alcohol heeft voor volwassenen weinig risico’s bij maximaal 1 glas per dag, aldus de Gezondheidsraad. De huidige norm betreffende verantwoord alcoholgebruik welke in Nederland gehanteerd wordt is maximaal 1 glas per dag met daarbij 2 dagen aaneengesloten niet drinken (abstinent zijn).

Hulp bij alcoholverslaving bij Sobriety Online

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een alcoholprobleem?

Als je wel eens teveel drinkt heb je niet direct een alcoholverslaving of ben je niet meteen een alcoholist. Maar wanneer je drinkt om de verkeerde redenen, kan er wel sprake zijn van een drankprobleem. Zulke redenen kunnen zijn:

  • Stress, spanningen of andere negatieve emoties kwijt willen raken
  • Op ongepaste tijden en momenten drinken, bijvoorbeeld vlak voor een spannende presentatie, een ontmoeting met iemand of wanneer je nog verplichtingen hebt
  • Dat je merkt dat je lijf alcohol nodig heeft om goed te functioneren

Wat zijn kenmerken van een alcoholverslaving?

Wanneer twee of meerdere van onderstaande kenmerken herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch gebruik van alcohol of een alcoholprobleem.

  • Je functioneert minder goed op verschillende gebieden, zoals werk en privé
  • Je hebt lichamelijke klachten of gezondheidsproblemen
  • Je voelt je eenzaam en isoleert jezelf van je omgeving
  • Je komt afspraken niet na
  • Je verstopt de drank
  • Je verzint smoesjes en je liegt over je alcoholgebruik
  • Er zijn financiële problemen als gevolg van je gebruik

Verslaafd aan alcohol ben je wanneer je aan twee of drie van de onderstaande criteria voldoet. We spreken dan van een milde stoornis in het gebruik van alcohol[1]:

  • Je gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan je van plan was
  • Er zijn mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
  • Het gebruik en het herstel van drankgebruik kosten veel tijd
  • Er is een sterk verlangen (‘craving’ of ‘zucht’) om drank te gebruiken
  • Je verwaarloost je werk, vrienden en hobby’s door het drankgebruik
  • Je gebruikt voortdurend, ondanks dat je weet dat het schadelijk is
  • Je blijft gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt op het relationele vlak
  • Je geeft door het gebruik hobby’s, sociale activiteiten of werk op
  • Je gebruikt voortdurend, zelfs wanneer je erdoor in gevaar komt
  • Ondanks dat je weet dat je alcoholgebruik lichamelijke of psychische klachten met zich meebrengt of deze verergert, blijf je gebruiken
  • Er ontstaat tolerantie: je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
  • Er zijn onthoudingsverschijnselen (zoals bijv. hoofdpijn of zweethanden) die minder worden wanneer je weer drinkt

[1] Criteria volgens de DSM-V

Mijn partner drinkt te veel, wat kan ik doen?

Wanneer je partner elke dag 3 of meer glazen alcohol drinkt of gedurende een aantal dagen in de week meer dan 4 glazen drinkt is hij of zij riskant bezig. Natuurlijk is er dan niet meteen sprake van een alcoholverslaving bij je partner, maar hij/zij gebruikt wel meer dan goed is voor de gezondheid. Een gesprek hierover aangaan met je partner kan helpend zijn, waarbij je je partner kan wijzen op hoe Sobriety Online kan helpen. Bedenk je alleen wel dat het de verantwoordelijkheid van je partner is om in te zien dat het beter is om het alcoholgebruik te minderen of te stoppen.

Alcoholgebruik bij jongeren

Tot 18 jaar mogen jongeren geen alcohol drinken. Dit omdat alcohol schadelijk is voor het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen. Wanneer er sprake is van een alcoholverslaving bij jongeren, dan verwijzen wij je graag door naar een hiervoor gespecialiseerde instelling.

Gevolgen alcoholgebruik

Er zijn een aantal gevolgen van het gebruik van alcohol. Bij teveel drankgebruik kunnen op de korte termijn je grenzen vervagen, je slaapt slechter, je hebt de volgende dag een kater en je reactiesnelheid wordt trager. Op de langere termijn zijn gevolgen van alcoholgebruik dat je dikker wordt, je lever slechter gaat functioneren, dat je verslaafd kan raken, dat je sociale problemen krijgt en dat het de vruchtbaarheid vermindert. Lees meer over alcohol op Thuisarts.nl

Onze unieke werkwijze

Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je alcoholgebruik of problematisch alcoholgedrag te veranderen, dan bestaat de behandeling uit een combinatie van online gesprekken en behandelmodules. 
Daarnaast kunnen we ook aandacht besteden aan mogelijke onderliggende psychische klachten die je alcoholgebruik in stand houden, verergeren of welke juist vergroot worden als gevolg van je alcoholgebruik. En daarin zijn we als Sobriety Online uniek! De meeste hulpverleners richten zich vaak vooral óf op het psychische, onderliggende probleem dan wel op het middelengebruik. Sobriety Online biedt samen met Aeffectivity een bijzondere behandeling aan door deze twee problemen in één behandeling te combineren. Je kunt hierdoor met dezelfde hulpverlener in je eigen vertrouwde omgeving, op een door jou gekozen moment aan beide problemen werken. Online therapie maakt daarmee dat de therapie tijd- en plaats onafhankelijk kan plaatsvinden. Jij bepaalt enerzijds zelf wanneer je met jouw behandelprogramma aan de slag wilt gaan en anderzijds wanneer je een afspraak wilt hebben met je behandelaar. Je hoeft je uiteraard niet te schamen, maar met onze behandeling kan je vanuit thuis werken, zónder afspraken bij een vestiging van een hulpverleningsinstantie. Uit recente onderzoeken blijkt dat online therapie mede als gevolg hiervan een zeer effectieve vorm van therapie is.

Neem vrijblijvend contact op:

    Onze aanpak rondom problematisch alcoholgebruik of alcoholverslaving

    De gesprekken bij Sobriety Online zijn gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van je alcoholgebruik staat centraal. Samen spreken we daarom over het minderen,  gecontroleerd gebruiken of stoppen van alcohol. Bovendien is een specifiek doel bij onze alcoholbehandeling het voorkomen van gezondheidsschade. Echter dat betekent dus niet per definitie dat je nooit meer alcohol zou mogen drinken. We bekijken samen hoeveel je momenteel drinkt en wat hiervan de risico’s zijn. We spreken over de voor- en nadelen van je alcoholgebruik en je onderzoekt je motivatie om te minderen of te stoppen, waarna we een haalbaar doel rondom je alcoholgebruik zullen stellen. Bij onze hulp bij alcoholgebruik kijken we samen wat voor jou het beste plan van aanpak is!

    Hoe kan Sobriety mij helpen?

    Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je alcoholgebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van alcohol. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.