Alcoholmisbruik
Wat is alcoholmisbruik en wat is het verschil met een alcoholverslaving?
Het gebruik van alcohol is al sinds lange tijd geaccepteerd: 8 van de 10 Nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt wel eens glas alcohol. Echter, 1 op de 12 (8,2%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig. Er is dan sprake van overmatig alcoholgebruik, alcoholmisbruik of een alcoholverslaving (cijfers 2018). Dat wil zeggen: zij drinken meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Sinds 2016 is de norm voor verantwoord alcoholgebruik in Nederland maximaal 1 glas per dag met daarbij 2 ‘alcoholvrije dagen’, ofwel niet drinken (abstinent zijn). Wanneer je maximaal 1 glas per dag drinkt, dan geeft dit weinig risico’s voor volwassenen, aldus de Gezondheidsraad.
Voordelen ...
Nuchter
Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te vinden
Altijd dichtbij
Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is altijd dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken
Flexibel en veilig
Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven
Wanneer is er sprake van alcoholmisbruik
Er is sprake van misbruik van alcohol, wanneer je regelmatig teveel drinkt. Je gebruikt dan een hoeveelheid die ervoor zorgt dat je hier negatieve gevolgen van ondervindt. Vaak beïnvloedt dit ook de verplichtingen die je hebt, zoals je werk, opleiding of activiteiten met je gezin of familie. Als je regelmatig alcohol misbruikt, heb je niet direct een alcoholverslaving of ben je niet meteen een alcoholist. Maar wanneer je drinkt om de verkeerde redenen, kan er wel sprake zijn van een drankprobleem. Zulke redenen kunnen zijn:
- Stress, spanningen of andere negatieve emoties kwijt willen raken
- Op ongepaste tijden en momenten drinken, bijvoorbeeld vlak voor een spannende presentatie, een ontmoeting met iemand of wanneer je nog verplichtingen hebt
- Dat je merkt dat je lijf alcohol nodig heeft om goed te functioneren
Alcoholmisbruik? Verslaafd? Hoe zit het nu precies?
We gebruiken woorden als alcoholisme, misbruik van alcohol, alcoholverslaving, alcoholafhankelijkheid vaak wat door elkaar. Binnen de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) gebruiken we een systeem om diagnoses te kunnen stellen. Dit systeem heet de DSM (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders). Recent is er een overgang van de DSM-IV naar de DSM-V gekomen. In het oude systeem werd er nog een verschil gemaakt tussen alcoholmisbruik en afhankelijkheid van alcohol (of alcoholisme).
Het toen geldende uitgangspunt voor alcoholmisbruik was dat er minstens 1 van de volgende problemen waren:
- Herhaaldelijk alcohol drinken waardoor het niet meer lukt om te voldoen aan verplichtingen op het werk, school of thuis.
- Herhaaldelijk alcohol drinken in situaties waarin dit fysiek gevaarlijk is (bijvoorbeeld autorijden).
- Door het gebruik van alcohol in aanraking gekomen met justitie.
- Alcohol blijven drinken, ondanks dat daardoor een probleem ontstaat (sociaal, beroepsmatig, psychisch of lichamelijk).
In de DSM-V, zijn alcoholmisbruik en afhankelijkheid samengevoegd tot 1 diagnose. Deze heet nu stoornis in het gebruik van alcohol. Lees meer over dit onderwerp op de pagina alcoholverslaving.
Vrijblijvend contact opnemen:
Wat zijn de kenmerken van alcoholmisbruik?
Herken je twee of meerdere van onderstaande kenmerken, dan is er sprake van problematisch alcoholgebruik of een alcoholprobleem. Dit gedrag kan uiteindelijk een effect zijn van alcoholmisbruik:
- Je functioneert minder goed op verschillende gebieden, zoals werk en privé
- Er zijn lichamelijke klachten of gezondheidsproblemen
- Je voelt je eenzaam en isoleert jezelf van je omgeving
- Afspraken kom je niet na
- Je verstopt de drank
- Je verzint smoesjes en je liegt over je alcoholgebruik
- Er zijn financiële problemen als gevolg van je gebruik
Hulp bij alcoholmisbruik
Als er sprake is van alcoholmisbruik, ofwel een milde stoornis in het gebruik van middelen, dan is dit vaak goed aan te pakken. Je bent niet dagelijks dronken en het lukt je meestal nog redelijk goed om meerdere dagen achter elkaar niet te drinken. Vaak kan hulp bij jouw alcoholgebruik kort en effectief zijn. Neem contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Dan bekijken we samen wat jouw opties zijn.
Bekijk ook eens de website over alcohol van het Trimbos instituut.
Hoe kan Sobriety mij helpen?
Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je alcoholgebruik te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van alcohol. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.