Je bekijkt nu Toename in game gedrag bij jongeren

Toename in game gedrag bij jongeren

Forse toename in game gedrag bij jongeren in 2020. Maar hoe gevaarlijk is dit?

De bordspellen verkoop is de afgelopen jaren met zo’n 60-80% gestegen. Maar niet alleen rond de keukentafel worden meer spellen gespeeld. Ook bleek uit recentelijk onderzoek (Steam, een platform voor computerspellen) dat er in 2020 ongeveer 50% meer online gegamed is in vergelijking met het jaar ervoor. Nu was er de afgelopen jaren al een toenemende trend, maar door de coronapandemie is dit zeer sterk gegroeid. Er is een duidelijke toename in game gedrag bij jongeren. Maar hoe ongezond is dat nu? En hebben kinderen/jongeren nu een grotere kans op het ontwikkelen van een gameverslaving? Dit zijn de vragen waar veel ouders mee rondlopen en mee aankloppen bij de hulpverlening. 

Is teveel gamen verslavend?

Verslavingszorginstellingen geven aan dat deze grote toename in eerste instantie niet direct heel zorgwekkend is. Het is logisch dat jongeren meer online zijn, omdat het gehele leven zich momenteel meer online afspeelt. Het is voor hen een van de weinige mogelijkheden om contact te hebben en om samen iets te ondernemen. Ouders zijn vaak geneigd om strenge afspraken te maken over de hoeveelheid schermtijd en de games die gespeeld mogen worden. Echter vanuit de jeugdhulpverlening komt ook een tegengeluid. Het is niet nodig om te strenge regels te stellen. Zolang je kind ook andere dingen doet naast het gamen en het gamen niet enkel gebruikt als vlucht uit de ‘echte wereld’, is er niet zo heel veel aan de hand. Het kan juist nu in deze pandemie ook een manier zijn om hun sociale contacten te onderhouden. 

Cijfers en type gamers

In het basisonderwijs gamet 89% van de scholieren, daarvan gamet 38% dagelijks. In het voortgezet onderwijs is dit 27%. Daarbij komt uit alle onderzoeken duidelijk naar voren dat jongens vaker en langer gamen dan meisjes. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er 3 type gamers zijn. 

  • Incidenteel gamers: deze groep speelt tot ongeveer 3 uur per week 
  • Hobbygamers: deze groep speelt minimaal twee tot drie dagen per week gamen en gemiddeld zo’n 14 uur per week
  • Risicogamers : deze groep ondervindt problemen door het gamegedrag, zoals dat ze het stiekem doen, het ruzie oplevert en het ten koste gaat van interesse in andere activiteiten. Deze groep gamet minimaal twee tot drie dagen per week. Deze groep speelt gemiddeld zo’n 23 uur per week games.

Gameverslaving

Er komen steeds meer mensen die gameverslaafd zijn, zowel onder jongeren als onder volwassenen. Kenmerkend voor een gameverslaving is dat je steeds meer gamen bezig bent, dat het veel tijd in beslag neemt wat ten koste gaat van andere activiteiten en dat het je niet lukt om minder te spelen. Hier lees je meer over wanneer er sprake is van een gameverslaving.

We kunnen dus stellen dat er een toename in game gedrag bij jongeren is, maar dat betekent niet direct dat er sprake is van verslavingsgedrag. Mocht je nou twijfelen of er bij jou sprake is van een gameverslaving en hierover in gesprek willen gaan met een psycholoog gespecialiseerd op het gebied van verslavingen, meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.