Cannabisverslaving

Wat is een cannabisverslaving en wat zijn de gevolgen

Cannabis bestaat grofweg uit twee varianten, hasj en wiet. Wiet of marihuana zijn de gedroogde, verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de hennepplant. Hasj is de zuivere hars van de bloemtoppen van de hennepplant. Beiden bevatten het werkzame onderdeel THC, wat maakt dat je stoned wordt. Dat stoned zijn beschrijven veel mensen als een lekker gevoel.
Cannabis, of eigenlijk de werkzame stof THC, is een verslavende stof. Een lichamelijke verslaving aan cannabis komt minder vaak voor dan een geestelijke verslaving. Een cannabisverslaving is, naast alcoholverslaving en tabaksverslaving, de meest voorkomende verslaving.

Voordelen online therapie

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te krijgen

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een cannabisprobleem?

Als je weleens een joint opsteekt, wiet gebruikt of hasj gebruikt, ben je niet meteen verslaafd. Maar wanneer je een joint opsteekt om de verkeerde redenen, kan er wel sprake zijn van een cannabisprobleem. Zulke redenen kunnen zijn:

 • Je gebruikt om stress, spanningen of andere negatieve emoties kwijt te raken
 • Je steekt de joint op ongepaste momenten op, bijvoorbeeld vlak voordat je naar school of naar je werk moet of vlak voor je een ontmoeting met iemand hebt

Wat zijn de kenmerken van een cannabisverslaving?

Een cannabisverslaving uit zich in een sterk verlangen, ook wel craving genoemd. Je hebt veel zin in je joint, je merkt dat je verlangt naar wiet of hasj. Als je al jong begint met blowen loop je een groter risico op het ontwikkelen van een verslaving.

Wanneer twee of meerdere van onderstaande kenmerken herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch wietgebruik of een cannabisprobleem:

 • Je hebt problemen met je gezondheid, je relatie, je werk en/of je financiën
 • Je ervaart gevoelens van eenzaamheid, welke minder worden door het gebruik
 • Je komt afspraken niet na en trekt je terug in je eigen wereld
 • Je denkt dat je niet meer zonder je joint kunt
 • Je hebt hasj of wiet nodig om rustig te worden
 • Bij jongeren geldt dat er problemen kunnen ontstaan in je kortetermijngeheugen of dat er een achterstand in je emotionele ontwikkeling kan ontstaan

Je bent verslaafd aan cannabis wanneer je aan twee of drie van de onderstaande criteria voldoet. We spreken dan van een milde stoornis in het gebruik van cannabis[1]:

 • Je gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan je van plan was
 • Er zijn mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
 • Het gebruik en het herstel van cannabisgebruik kosten veel tijd
 • Er is een sterk verlangen (‘craving’ of ‘zucht’) om wiet of hasj te gebruiken
 • Je verwaarloost je werk, vrienden en hobby’s door het cannabisgebruik
 • Je gebruikt voortdurend, ondanks dat je weet dat het schadelijk is
 • Je blijft gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt op het relationele vlak
 • Je geeft door het gebruik hobby’s, sociale activiteiten of werk op
 • Je gebruikt voortdurend, zelfs wanneer je erdoor in gevaar komt
 • Ondanks dat je weet dat je gebruik lichamelijke of psychische klachten met zich meebrengt of deze verergert, blijf je gebruiken
 • Er ontstaat tolerantie: je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
 • Er zijn onthoudingsverschijnselen (zoals hoofdpijn of zweethanden) die minder worden wanneer je weer blowt

[1] Criteria volgens de DSM-

Wat zijn de kenmerken van een cannabisverslaving?

De gevolgen van hasj of wiet roken zijn onder te verdelen in gevolgen op de korte en de lange termijn. Op de korte termijn beïnvloeden hasj en wiet je kortetermijngeheugen, dat is je vermogen om dingen die net gebeurd zijn te onthouden. Ook kan je een zogenoemde ‘bad trip’ krijgen en kan er een verminderde coördinatie optreden, waardoor je kan vallen. Je hebt een grotere kans op een ongeluk als je cannabis gebruikt in het verkeer. Bij sommige gebruikers ontstaan er psychische klachten door het gebruik.
Op de lange termijn is het schadelijk voor je longen, kan je verminderd vruchtbaar raken en kan je gebruik invloed hebben op school- of werkprestaties. Bij mensen die hier een aanleg voor hebben kan het gebruik van wiet of hasj een psychose uitlokken.

Verder kunnen voorgeschreven medicijnen anders werken wanneer je ook blowt. Het blijkt uit onderzoek dat cannabis bij gebruik van een antidepressiva een te hoge dosis antidepressiva in het bloed kan veroorzaken[1]. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen van het geneesmiddel toe.

[1] Trimbos instituut

Neem vrijblijvend contact op:

  Hoe kan Sobriety mij helpen?

  Wanneer je kiest voor een online therapie om je cannabisgebruik te veranderen, dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gebruiken van cannabis. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.