Je bekijkt nu Afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen worden ook wel onthoudingsverschijnselen of ontwenningsverschijnselen genoemd. 

Stoppen met gebruik

Als je na een periode van intensief gebruik besluit te stoppen met een middel of met verslavende gewoontes, zoals gokken en gamen, gaat je lichaam protesteren. Het is gewend geraakt aan het verslavende middel of gedrag en het geeft een signaal af dat het behoefte heeft aan meer daarvan. Meestal is dit het moment waarop je weer gaat gebruiken / gokken / gamen of drinken en zullen afkickverschijnselen niet optreden. Kan je dit gevoel van craving (het verlangen naar gebruik) weerstaan en ben je in staat dat niet te doen, dan kunnen er (negatieve) verschijnselen optreden, afkickverschijnselen genoemd. 

Fasen van afkicken

Het afkicken, wat ook wel detox of ontwenning wordt genoemd, gebeurt in verschillende fasen. Allereerst is er een lichamelijke fase. De eerste dagen na het stoppen zijn de klachten het pittigst. Je kan last hebben van slecht slapen, misselijkheid, spierkrampen, trillende handen, zweten en vermoeidheid. Hoe heftig de afkickverschijnselen zijn, hangt af van het middel, hoe lang je hebt gebruikt en in welke hoeveelheden. Daarbij reageert elk lichaam natuurlijk ook anders. 

Na en/of naast de fase van lichamelijke afkickverschijnselen is er ook fase van geestelijke of mentale fase van ontwenning. Deze duurt vaak langer. Je moet immers wennen aan het niet gebruiken, je nieuwe levensstijl en alle uitdagingen die dat met zich meebrengt. Je lichaam is gewend dat als het even tegenzit je wel zal gaan gebruiken / gokken / drinken. Jouw systeem zal zich uiteindelijk aanpassen, maar dat kost tijd. Bij geestelijke afkickverschijnselen moet je denken aan chagrijnig zijn, prikkelbaar zijn, concentratieproblemen, onrustig gevoel en somberheid. 

Gevaar van afkicken

Afkicken op eigen houtje kan bij sommige middelen zoals GHB, ketamine, maar ook bij fors en langdurig alcoholgebruik gevaarlijk zijn. Er is een kans dat je reageert met een insult (verlies van bewustzijn, soms gepaard met krampen) of een delirium tremens (verwardheid, hallucinaties en illusies). Het is dan ook belangrijk dat als je deze middelen gebruikt of echt fors drinkt je de ontwenning laat begeleiden door een medisch specialist. 

Wat kan Sobriety Online voor jou betekenen?

Overweeg jij om je alcohol- of drugsgebruik te verminderen of te stoppen? Zou je willen stoppen met gewoontes zoals gokken en gamen of dit willen verminderen? 

Neem contact op om je gebruik en gedrag bespreekbaar te maken. We onderzoeken dan samen met jou wat we kunnen doen om weer controle te krijgen. Online therapie blijkt een effectieve manier om met deze klachten aan de slag te gaan.