Je bekijkt nu Is verslaving erfelijk

Is verslaving erfelijk

Op de vraag of verslaving erfelijk is, geeft Jorien van Den Bosch, GZ-psycholoog antwoord. Bij het ontwikkelen van verslaving spelen diverse factoren een rol. Zo heeft de opvoeding die je hebt genoten, je persoonlijkheid, de situatie waarin je je bevindt en gebeurtenissen die je in leven hebt meegemaakt, invloed op je kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een verslaving. 

Onderzoek naar verslaving en erfelijkheid

Het is inmiddels ook duidelijk dat er een grote genetische factor betrokken is bij het ontwikkelen van een verslaving. Het risico op alcoholverslaving wordt voor ongeveer 50% verklaard vanuit erfelijke factoren. We zien dan ook dat in sommige families verslaving veel vaker voorkomt dan in andere families. Het blijkt dus dat verslaving erfelijk is.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen waarvan een of beide ouders kampen met een verslavingsprobleem een grotere kans hebben om zelf ook verslaafd te raken. Zo is duidelijk dat je een 34% grotere kans om ook alcoholist te worden als een van je ouders dat is. Als beide ouders alcoholist zijn is er zelfs een 40% grotere kans. Daarbij ontwikkelt de verslaving zich ook vaak op jongere leeftijd. 

Hoe komt dat nou?

Onderzoek toont aan dat het beloningscentrum hierbij een belangrijke rol speelt. Dit systeem zit in onze middenhersenen en zorgt ervoor dat gedrag wat prettig, lekker en fijn voelt wordt beloond en dus vaker wordt vertoont. Soms functioneert het beloningscentrum minder goed, waardoor iemand dus minder goed kan genieten. Dat is vaak genetisch bepaald en hieruit blijkt dat verslaving erfelijk is. Juist deze mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een verslaving want alcohol en drugs prikkelen dit centrum enorm sterk. Dit is dan ook de reden dat mensen zich na het gebruik van deze middelen fijn voelen. Ze willen dit vaker voelen en zullen dus vaker gaan gebruiken, waardoor ze vatbaarder zijn voor verslavingen en alcoholmisbruik.

Als je genetische kwetsbaar bent wil dat niet automatisch zeggen dat je ook zeker een verslaving zal ontwikkelen. Zo werkt het gelukkig niet. 

Wat kan Sobriety Online voor jou betekenen?

Kost het jou moeite om je alcoholgebruik of drugsgebruik te beteugelen en merk je dat je bijvoorbeeld vaker de norm voor verantwoord alcoholgebruik overschrijdt? Dan kan een alcoholverslaving of drugsverslaving er langzaam insluipen. Neem contact op om je gebruik bespreekbaar te maken. We onderzoeken dan samen met jou wat we kunnen doen om weer controle te krijgen. Online therapie blijkt een effectieve manier om met deze klachten aan de slag te gaan.