Je bekijkt nu Stoppen met roken

Stoppen met roken

In Nederland zijn er ongeveer 3.1 miljoen rokers. Van deze 3 miljoen doet jaarlijks, naar schatting, 1 miljoen een poging om te stoppen met roken. Hiervan slaagt weer zo’n 35% erin om dit, in ieder geval een korte periode, vol te houden (Trimbos) Voor het gedeelte van deze groep die het wel lukt om gestopt te blijven is er nu goed nieuws!

Roken en kanker

Dat roken kan leiden tot het ontwikkelen van kanker is geen nieuws. In iets meer dan 80% van de patiënten met longkanker is roken hiervan de oorzaak. Dit komt doordat de schadelijke stoffen die aanwezig zijn in sigaretten kunnen leiden tot celveranderingen. Vaak denkt men dat nicotine één van deze kankerverwekkende stoffen is. Echter nicotine is zeer verslavend, maar is niet een van de boosdoeners als het gaat om het ontwikkelen van celveranderingen of kanker. In een sigaret zit er, naast nicotine, namelijk ook nog zo’n 40 carcinogenen, ofwel kankerverwekkende stoffen.

Stoppen met roken; de effecten

Maar wat gebeurt er nou als het je uiteindelijk lukt om te stoppen met roken? Het Britse Wellcome Sanger Institute heeft onlangs (januari 2020) een publicatie gedaan, waaruit blijkt dat in de longen van rokers 90-96% van de cellen veranderd. Dat is een verontrustend getal. Bij ex-rokers neemt het aantal cellen met mutaties af naar 20-40%. Dit is een enorme verbetering! Waar eerst gedacht werd dat cellen die beschadigd zijn door roken dezelfde kans zouden hebben om een tumor te worden, blijkt nu dus dat als je stopt met roken er meer gezonde cellen aanwezig zijn. Stoppen met roken blijkt dus meer dan ooit tevoren de moeite waard!

Nationaal Preventieakkoord

Maatschappelijk gezien is er steeds meer draagvlak voor het rookvrij maken van openbare plaatsen in Nederland. In het Nationaal Preventieakkoord legde het kabinet eind 2018 met zo’n 70 maatschappelijke organisaties en bedrijven afspraken vast over initiatieven om Nederland gezonder te maken. En deze week (laatste week januari 2020) kondigde Prorail aan dat ze stations geheel rookvrij gaan maken. Dat betekent dat je geen tabak meer kan kopen op stations en dat de ingerichte rookzones verdwijnen. Ongetwijfeld komen er steeds meer van dergelijke initiatieven. 

Aanpak stoppen met roken. Alleen of met hulp?

Stoppen met roken kan op allerlei manieren. Je kan dit natuurlijk geheel op eigen houtje doen. Maar je kan ook ondersteuning zoeken in medicatie of nicotinepleisters, motiverende boeken lezen of je aansluiten bij collectieve initiatieven als ikstopnu.nl. Stoppen met roken is niet gemakkelijk en het kost vaak meerdere stoppogingen om hierin succesvol te zijn. Wil jij je kans op succesvol stoppen vergroten en heb je het idee dat hulp daarbij zou helpen, neem dan contact met ons op. Vaak kan hulp bij jouw rookverslaving kort en effectief zijn. Neem contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Dan bekijken we samen wat jouw opties zijn!