Je bekijkt nu Afname van alcoholgebruik in Nederland

Afname van alcoholgebruik in Nederland

In maart 2020 is de leefstijlmonitor gepresenteerd, waaruit blijkt dat er een afname van alcoholgebruik in Nederland is te zien. Het is duidelijk dat steeds meer Nederlanders hooguit 1 glas alcohol per dag drinken. In 2019 gaf 41% van de Nederlanders aan geen alcohol of maximaal 1 glas per dag te gebruiken. In 2014 lag dit percentage nog op 37%. Met name ouderen en vrouwen zeggen het vaakst het glas te laten staan. Dat zijn mooie berichten.

Risico’s van alcoholgebruik

Mensen die dagelijks meer dan 1 glas alcohol drinken, hebben een hoger risico op lichamelijke ongemakken en (ernstige) ziektes. Denk hierbij aan slecht slapen, vermoeidheid, beroertes en verschillende vormen van kanker, zoals darmkanker, longkanker en borstkanker. Vijf jaar geleden is er dan ook voor gekozen om de norm voor verantwoord alcoholgebruik naar beneden bij te stellen. Inmiddels wordt gesteld dat je bij voorkeur geen alcohol nuttigt of maximaal 5 glazen per week (1 glas per dag en 2 dagen aaneengesloten niets).

Bewustwording

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van drank. Wanneer je een glas alcohol neemt, dan betekent dat al een risico voor je lichaam. Alcohol is zo algemeen geaccepteerd, dat veel mensen niet door hebben hoe tricky drank kan zijn. Vaak denken mensen dat extreem veel drinken (denk aan binge drinken) gevaarlijk is en dat 1 of 2 glazen geen kwaad kan. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Voorlichting is belangrijk om meer bewustzijn te creëren voor de risico’s. Vervolgens kunnen mensen, met de juiste kennis, zelf de keuze maken om wel of niet te drinken.

Terugdringen van het alcoholgebruik

Uiteraard is het een bijzonder mooie ontwikkeling dat de afname van alcoholmisbruik in Nederland is gestegen, maar er is nog veel werk te verzetten. Het percentage van de zogenaamde zware drinkers of probleemdrinkers is ook aan het dalen, maar dit blijkt lang te duren. Het aantal mensen met een alcoholverslaving is nog steeds hoog. Naast het geven van voorlichting is het ook noodzakelijk om reclame voor drank en alcoholische producten aan te pakken. Vooral jongeren blijken gevoelig te zijn voor deze marketingcampagnes.

Roken en drinken

De hierboven genoemde leefstijlmonitor laat ook zien dat afgelopen jaar 80% van de mensen weleens alcohol heeft gebruikt. Ouderen scoren het best op de richtlijn om maximaal 1 glas per dag te drinken. Tweederde van deze groep voldoet aan de norm. De afname van alcoholgebruik in Nederland binnen de groep vrouwen is ook goed zichtbaar. Van deze groep voldoet 50% aan de norm, terwijl minder dan 1/3 van de jongeren onder de 30 zich kan beperken tot 1 glas per dag. Ook drinken mensen met met een laag inkomen minder dan mensen met een hoog inkomen. Tot slot is ook duidelijk dat binnen de groep volwassenen die minder dan 1 glas per dag drinkt, minder rokers en drugsgebruikers zijn te ontdekken.

Wat kan Sobriety Online voor jou betekenen?

Kost het jou moeite om je alcoholgebruik te beteugelen en merk je dat je toch vaker de norm voor verantwoord alcoholgebruik overschrijdt? Neem contact op om je drankgebruik bespreekbaar te maken. We onderzoeken dan samen met jou wat we kunnen doen om weer controle te krijgen. Online therapie blijkt een effectieve manier om met deze klachten aan de slag te gaan.