Gameverslaving

Wat is een gameverslaving en wat zijn de gevolgen

Games zijn spellen die op een computer of mobiele telefoon worden gespeeld. Games zijn ontworpen om te ontspannen, je uit te dagen en ze leiden even af van je dagelijkse realiteit. Gamen stimuleert je brein en is goed voor je hand-oog coördinatie en fijne motoriek, het kan je creativiteit vergroten en je ruimtelijk inzicht stimuleren.

Gamen kan ook veranderen in een verslaving wanneer het wordt gebruikt om te ontsnappen aan de realiteit. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben wanneer iemand door het gamen het contact met de mensen om zich heen verliest.

hulp bij gamen

Voordelen online therapie

Nuchter

Met een nuchtere, motiverende en oordeelsvrije aanpak, ondersteunt Sobriety Online je om de controle terug te krijgen

Altijd dichtbij

Waar ter wereld je ook woont, Sobriety Online is dichtbij. Zowel met de online gesprekken als de behandelmodules helpen we je je doelen te bereiken

Flexibel en veilig

Door te werken vanuit verschillende tijdzones, kunnen we flexibel inspelen op jouw wensen. We gebruiken beveiligde programma's om jouw therapie vorm te geven

Wanneer heb ik een gameverslaving?

Gamen doe je vooral, omdat het leuk is. Het levert je wat op zoals bijvoorbeeld extra punten welke je in een volgend level kan inzetten en het kan je ook online vriendschappen opleveren. Wanneer je dus wel eens gamet heb je niet direct een gameprobleem. Te veel gamen kan echter wel tot problemen leiden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 4 procent van de jongeren voldoet aan de definitie ‘problematisch gamen’[1].

Problematisch gamen wordt niet alleen bepaalt op basis van het aantal uren dat iemand gamet of achter een computer zit. Het gaat er ook om dat er problemen zijn met gezond functioneren. Problemen die te veel gamen kunnen opleveren zijn:

  • Het kost te veel tijd waardoor je minder en slechter contact hebt met je ouders, familieleden en vrienden
  • Je studie of je werk lijden onder je gamegedrag
  • Je hebt last van lichamelijke klachten zoals een pijnlijke, vermoeide ogen, pijn aan je rug of in je hoofd, RSI, overgewicht door een gebrek aan lichamelijke beweging.

[1] Trimbos instituut

Ouders, kinderen en gamen

Als ouder maak je je wellicht zorgen over het gamegedrag van je kind. Kinderen houden van spelen en ook van online spelen. Uit onderzoek wat tot nu toe gedaan is, komt niet naar voren dat gamen of een gameverslaving de hersenen blijvend verandert[1]. Wij raden altijd aan om, voordat je zaken verbiedt, je eerst te verdiepen in de games die je kind speelt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door het spel eens een keertje samen met je kind te spelen. Daarnaast helpt het om je zorgen te uiten en met je kind te praten over zijn computergebruik en gamegedrag.

[1] Trimbos-instituut; gameninfo.nl

Symptomen van een gameverslaving

Wanneer twee of meerdere van onderstaande symptomen herkenbaar voor je zijn, is er sprake van problematisch gamegedrag of een gameverslaving:

  • Je verwaarloost andere activiteiten zoals school, werk, sport en hobby’s
  • Je vindt het moeilijk om te stoppen met de game, ondanks afspraken met jezelf of anderen hierover
  • Je gamet meer en langer dan je van plan was
  • Je vindt het spelen eigenlijk niet meer leuk, maar blijft doorgaan
  • Je ervaart gevoelens van eenzaamheid, somberheid en/of stress
  • Je zorgt minder goed voor jezelf: je eet slecht, sport niet meer en/of wast jezelf en je kleding niet meer
  • Je gamet om negatieve gevoelens zoals angst, schuldgevoel of boosheid niet meer te voelen

Verslaafd aan gamen ben je dus niet zomaar. Je moet minstens 5 van de onderstaande symptomen herkennen in het afgelopen jaar wil je voldoen aan een gameverslaving[1]:

  • Je ervaart een obsessie met (online) games
  • Je ervaart ontwenningsverschijnselen (zoals zweten, hoofdpijn) wanneer je niet gamet
  • Je gaat steeds meer tijd besteden aan gamen
  • Er zijn mislukte pogingen om te minderen of te stoppen met gamen
  • Andere zaken in het leven interesseren je minder
  • Ondanks dat je weet dat het niet goed voor je is, blijf je gamen
  • Je liegt over je gamegedrag
  • Ondanks dat je weet dat je gamen lichamelijke of psychische klachten met zich meebrengt of deze verergert, blijf je games spelen
  • Je relaties met anderen verminderen en kansen in je leven laat je aan je voorbij gaan door het gamen

[1] DSM-5: Internet Gaming disorder

Onze unieke werkwijze

Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je gameverslaving of problematische gamen te veranderen dan bestaat de behandeling uit een combinatie van online gesprekken en behandelmodules. Ook kunnen we aandacht besteden aan mogelijke onderliggende psychische klachten die je problemen met gamen in stand houden, verergeren of welke juist vergroot worden door het problematische gedrag. En daarin zijn we als Sobriety Online uniek. Veel hulpverleners richten zich vaak vooral óf op het psychische, onderliggende probleem óf op het verslavingsprobleem.

Sobriety Online biedt samen met Aeffectivity een bijzondere behandeling aan door deze twee problemen in één behandeling te combineren. Met dezelfde hulpverlener in je eigen vertrouwde omgeving, op een door jou gekozen moment aan beide problemen werken. Online therapie maakt dat de therapie tijd- en plaats onafhankelijk kan plaatsvinden. Jij bepaalt zelf wanneer je met jouw behandelprogramma aan de slag wilt gaan en wanneer je een afspraak wilt hebben met je behandelaar. Je hoeft je uiteraard niet te schamen, maar met onze behandeling kan in je eigen vertrouwde omgeving aan je problemen werken, zónder afspraken bij een vestiging van een hulpverleningsinstantie. Uit recente onderzoeken blijkt dat online therapie een zeer effectieve vorm van therapie is.

Neem vrijblijvend contact op:

    Onze aanpak rondom problematisch gamen en gameverslaving

    De gesprekken bij Sobriety Online zijn gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie  en motiverende gesprekstechnieken. Samen zullen we spreken over het stoppen, minderen of veranderen van je gedrag. Over het doel van de behandeling zullen we spreken tijdens het online intake- en adviesgesprek. We spreken over de voor- en nadelen van je gedrag. Samen onderzoeken we je motivatie om te minderen of te stoppen. Controle krijgen over je gedrag en het versterken van je zelfgevoel; dat is óns doel bij Sobriety Online.

    Hoe kan Sobriety mij helpen?

    Wanneer je kiest voor een online therapie bij Sobriety Online om je gamegedrag te veranderen dan kan de behandeling bestaan uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De gesprekken zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. De verandering van het gedrag staat centraal, waarbij het zal gaan over het stoppen, minderen of gecontroleerd gamen. Ook kan er aandacht besteed worden aan mogelijke onderliggende psychische klachten.